Масажът гуаша е древна китайска лечебна техника, която се използва при различни патологични състояния. Буквалният превод на наименования означава "изстъргвам" болестта: от „гуа“ – стържа и „ша“ - болест, драскотини, вид обрив по кожата. Използват се и различни изписвания – Гуаша или Гуа Ша.


При масажа гуаша се използва теорията за меридианите от китайската медицина. Те са пътищата, по които в тялото ни циргулира енергията Чи. Затова и масажните движения се извършват обикновено в една посока, като движението се повтаря многократно. Най-често се третират зони от врата и гърба, като се търсят акупунктурни точки.


Меридианите са симетрично разположени по двойки в тялото и имат сложна мрежа от разклонения, по които се разполагат биологично активни точки. Посоката на движение по меридианите е винаги отгоре надолу – по посока на циркулацията на кръвта.



Прилагат се три основни вида движения по време на масажа, като всяко има различна цел. Започва се с бързи движения със силен натиск, които имат за цел разнасяне на излишната натрупана енергия в определени точки. Те се последват от бавни движение, без натиск, които имат за цел тонизиране на подлежащите структури. Последният тип движения са съчетание между първите две – представляват бавни, но с изразен натиск в третираната област.


За изпълнение на движенията се използва пластина, обикновено от биволски рог или нефрит (китайски диамант), а в миналото са се използвали дори и сребърни монети. А преди да се започне с последователните движения мястото, което ще се третира, се обработва с масажно олио или зехтин.


Като допълнение на масажа могат да се прилагат иглотерапия, акупресура, както и поставянето на вендузи в проблемните участъци, след обработка с масажната техника.


Част от действията на масажа са разнасяне на кръвонасяданията, стимулиране отделянето на хемоглобин, подобряване кръвообръщението и метаболизма, както и повишаване на защитните сили на организма. Масажът е подходящ за стимулиране детоксикация на организма и за подобряване на обменните процеси.


Масажът Гуаша се прилага най-често при болки и скованост в мускулите, заболявания на ставите, високо кръвно налягане, менструални смущения, проблеми с перисталтиката, стрес, намалена лактация (отделяне на кърма), безсъние и други.


Масажът на главата стимулира мозъчната дейност, помага при главоболие, косопад и себорея. Масажът в областта на лицето се използва не само за стимулиране на биологично активни точки, но същевременно с това и за подобряване състоянието на кожата – изглаждане на бръчки, заличаване на пигментни петна, както и стимулиране естествената синтеза на колаген и еластин. Древният масаж на лице, шия и деколте с помощта на нефритени пластини и нефритен валяк намира все по-широко приложение и днес в козметичните салони.


Когато масажът Гуаша се прилага с цел лечение на заболяване, в началото е налице временно облекчение, което се последва често от неразположение – познато в практиката като терапевтична криза. Тя показва, че ефектът от масажа е налице и не бива временното нераположение да отказва пациентите от терапията. Именно заради болката много хора се страхуват да се подложат на Гуаша масаж, но реално той е значително по-безболезнен в сравнение с вендузите.


По време на самия масаж най-често е налице лек до умерен дискомфорт, усещане за изтръпване в мястото на въздействие, както и зачервяване в обработваната област.


Следващият масаж може да бъде не по-рано от 4 дена, за да се даде време за възстановяване на третираните зони. Обикновено са необходими 10 до 20 процедури за пълна реконвалесценция на проблема, за който се провежда терапията. Самият масаж продължава в рамките на 30 до 60 минути.


Желателно е след всеки масаж в следващите 24 до 48 часа да се приема по-голямо количество на вода, за да се улесни детоксикиращото въздействие в организма.