FB PIXEL

Ароматерапия в Аюрведа

19.03.2018

Ароматерапията, прилагана под формата на терапевтични и лечебни процедури винаги е била неотменна част от Аюрведа.

Какво е ароматерапия?

Може да се каже, че това е цялостна система за лечение, която има за цел да подобри здравето и общото благосъстояние на пациента чрез прилагане на високо концентрирани ароматни есенции и масла.

Ароматерапия в Аюрведа | Ayurveda Bansko

Ароматерапията в аюрведа лечението

В аюрведичната лечебната практика да се използват различните аромати на растенията се прилага от повече от 5000 години. В древните индийски текстове откриваме много рецепти за приготвяне и прилагане на ароматни масла, използвани за лечение на различни заболявания, за производство на козметични продукти и дори за разкрасяване и повдигане на настроението.

Защо Аюрведа е толкова тясно свързана с ароматерапията?

Според Ведическата холистична система за лечение, ароматите, които вдишваме оказват значително влияние върху тялото, емоциите и ума ни и помагат за балансиране на дошите ни.

Ароматните масла укрепват имунната система, правейки я устойчива на вредните бактерии и вируси. Те почистват и отварят енергийните канали, стимулирайки циркулацията на енергия в нервната система и в сферата на чувствата и ума. Трябва обаче да знаете какви ароматни масла са подходящи за вас и как да ги използвате правилно.

Как действат ароматите?

Вдишвайки определена миризма, ароматните молекули проникват в носната кухина, стимулирайки нервните терминали, които превръщат ароматните молекули в нервни импулси и ги изпращат до лимбичната система, където в зависимост от вида на аромата могат да бъдат предизвикани различни видове емоционални реакции и да се стимулират спомените.

Билки и масла в Аюрведа | Ayurveda Clinic Bansko

Освен чрез вдишване, ароматните масла могат да достигнат до организма и като се втрият в кожата (посредством аюрведа масаж). В този случай обаче маслата не се използват в концентриран вид, а се разтварят в подходящите им базови масла. Втривайки маслото в кожата, ароматните молекули проникват бързо през порите и попадат директно в лимфната система, а оттам до всички органи, подобрявайки работата им и носейки облекчение и успокоение на целия организъм.

Ползите от прилагането на ароматерапия в Аюрведа са много, тъй като извлечените от растенията етерични масла са с истински растителни съставки, които са полезни за здравето ни. Те могат да ни стимулират, да ни отпуснат, да намалят болката, да допринесат за правилното функциониране на органите ни, да събудят усещанията ни и да постигнат съвършен баланс между тялото и ума ни.

Добре, но какво представлява етеричното масло?

Етеричните масла са ароматни (летливи) съставки от растителен произход. В тях биологично активните вещества се съдържат в най-концентрирана форма. Извлечените от растенията летливи съставки се състоят от алкохоли, естери, кетони, терпени и други съединения, които имат различни ефекти върху тялото.

Ароматните масла притежават психотропни, антивирусни, антибактериални, противогъбични, имуномодулиращи, аналгетични, антинеопластични и други свойства.

В някои растения концентрацията на етерични масла е много висока. Това са така наречените пикантни билки, които хората използват от хиляди години, за да засилят защитата на собствения си организъм.

Етеричните масла могат да бъдат извлечени от всички части на растението. Маслата, получени от цветя често имат хипнотичен, наркотичен или релаксиращ ефект върху човека.

Смолите, дървесината и кората съдържат затоплящи етерични масла, които стимулират циркулацията на течности в организма. Листата често имат лечебни и охлаждащи свойства, които дължат на високото съдържание на хлорофил, който по състав силно се доближава до хемоглобина. В корените се намират т. нар. земни качества на растенията, а етеричните масла, извлечени от тях, могат да имат мощен укрепващ ефект. Ароматните етерични масла получени от плодове, имат разширяващ и стимулиращ ефект.

Методите, които се прилагат за извличане на ароматите от растенията и плодовете са механичен и чрез дестилация. Механичният метод не се прилага често, тъй като от една страна е доста трудоемък (извършва се на ръка), а от друга страна продуктът, който се извлича не може да се нарече етерично масло, а само есенция. Етеричните масла, които се използват в Аюрведа са получени по метода на дестилацията.

Често, в допълнение към етеричните масла в ароматерапията се добавят и други естествени елементи като вода, глина и други. Добавянето на подобни натурални продукти е от голяма важност, тъй като те позволяват на етеричните масла да изпълняват своята терапевтична функция възможно най-добре.

Къде намират приложение етеричните масла във Ведическата холистична медицина?

Чистите природни масла, получени от растения се използват широко в Аюрведа като се започне от масажи, акупресура с масла, инхалации, добавки за храна за подобряване на вкуса и пречистване на храната, до ароматизиране на стаята и прочистване на дома от негативна енергия. Най-широко приложение ароматните масла намират при балансиране на дошите.

Балансиране на дошите с ароматерапия

Според Аюрведа, различните аромати оказват силно влияние върху съответните доши, помагайки за балансирането им. В течение на хиляди години ведическите лекари са пробвали и комбинирали различни аромати, които могат да помогнат за бързото и лесно балансиране на всяка една от трите доши.

Кашаям Дара | Ayurveda Clinic Bansko

За Вата доша например ароматните масла, които помагат за балансиране трябва да са със сладки, кисели, затоплящи или тежки аромати като бергамот, тамян, портокал, ванилия.

За баланса на Пита доша ароматите трябва да са с охлаждащи, успокояващи и сладки аромати като иланг – иланг, лавандула, жасмин, мента, сандалово дърво.

Кафа доша се нуждае от пречистващи, пикантни, остри и сгряващи аромати като кардамон, шафран, розмарин, камфор, тамян.

Какво е действието на някой от основните видове масла, които се прилагат в Аюрведа?

Анасон

Има противовъзпалителен и диуретичен ефект, подобрява храносмилането, помага при тахикардия, подмладява кожата, повишава апетита. Етеричното масло от анасон има отхрачващо и омекотяващо действие, успокоява и облекчава мигрената и замайването.

Портокал

Забързва метаболизма, подхранва косата и кожата, лекува хроничен бронхит, укрепва имунната система.

Грейпфрут

Премахва токсините, помага при затлъстяване и целулит, укрепва имунната система и ноктите, има диуретични свойства.

Лимонова трева

Етеричното масло от лимонена трева е отличен антидепресант, който подобрява настроението и активността, а също така повишава ефективността, концентрацията и паметта. Има благоприятно въздействие върху имунната, кръвоносната система и метаболизма. Успокоява болката в гърба, укрепва съединителната тъкан.

Помага при главоболие, бъбречни инфекции и тумори, стимулира щитовидната жлеза. Маслото се използва широко в производството на парфюмерия, като се добавя към сапун и други козметични продукти за грижа за кожата. В допълнение, лимонената трева е чудесно средство срещу комари и други насекоми.

Лимон

Нормализира метаболитните процеси, бори се с целулита, има диуретичен ефект, облекчава токсините, укрепва имунитета, помага за избелване на кожата от старчески петна, лунички, облекчава главоболието.

Маслото от лимон има антибактериално действие, тонизира вегетативната нервна система, облекчава главоболието, гаденето, виенето на свят. Стимулира имунитета, особено в случай на грипна епидемия. Ароматът му помага за по-лесно възприемане на трудностите и загубите, насърчава медитацията.

Лавандула

Справя се с депресията, мигрената, безсънието, повишава вниманието концентрацията, намалява умората.

Роза

Успокоява ума и нервната система, облекчава главоболието и умората, подобрява физическата активност, нормализира сърдечния ритъм.

Розовото масло, ако се приема вътрешно има противовъзпалително, антисептично, успокояващо и заздравяващо действие (при заболявания на стомаха, черния дроб и т. н.).

Сандалово дърво

Успокоява ума, изостря интелекта, създава усещане за удоволствие, подобрява настроението, стимулира творческото вдъхновение, действа охлаждащо в горещите дни, подобрява имунната система и съпротивителните сили на организма, има антисептично действие, подобрява работата на дихателната система.

Жасмин

Добро средство при наранявания и натъртвания, помага при екзема и дерматит. Освобождава от безсъние, подмладява кожата, нормализира напрежението, хармонизира нервната система, насърчава и стимулира желанието за секс при жените, подобрява състоянието на кожата, използва се за лечение на туберкулоза и настинки със загуба на глас.

Канела

Облекчава депресията, подобрява настроението, намалява гаденето, виенето на свят. Етеричното масло от канела повишава метаболизма, предотвратява наддаването на тегло, помага с целулита, намалява косопада, активира кръвообращението, подобрява храносмилането.

Бадемово масло

Тонизира, укрепва нервната система, подобрява кръвообращението. Масажът с бадемово масло има релаксиращ, затоплящ и отпускащ ефект.

Салвия

Прилага се за лечение на астма, кашлица, болки в гърлото, инфекции на средното ухо, възпаление на пикочните пътища, черния дроб и жлъчния мехур, белите дробове, туберкулоза. Има болкоуспокояващо действие и помага при лечение на неврози и неврастения.

Мента

Използва се при настинки, грип, бронхит, ринит, премахва умствената умора, подобрява кръвообращението, храносмилането, лекува морска болест. Антисептик за вътрешно ползване.

Евкалипт

Има антисептичен, отхрачващ ефект.

Любопитно…

Знаете ли, че ароматите на растенията са били познати и използвани и в Европа още през Средновековието? Съществуват запазени документи, според които аптекарите са приготвяли балсами и отвари, които служели за ароматизиране и за разкрасяващи процедури.

И още…

Терминът „ароматерапия” е въведен от френския химик Рене Морис Гатфосе, който през 1928 година при свои опити, по погрешка открил свойствата на етеричните масла (известни много преди това на много древни култури и прилагани от векове от Аюрведа).

Рене Морис Гатфосе - снимка | Ayurveda Bansko

Докато работил в лабораторията си и се опитвал да създаде ново парфюмерийно ухание, химикът случайно изгорил ръката си и реагирал инстинктивно потапяйки я в намиращия се наблизо съд с етерично масло от лавандула. Ръката му заздравяла изключително бързо и така Гатфосе разбрал, че лечебните свойства на лавандуловото масло са много по-големи от всички синтезирани препарати. След случайно направеното си откритие химикът посветил живота си на изследването на етеричните масла и техните терапевтични свойства.

Въпреки откритието на Гатфосе обаче, популярността на ароматерапията в Европа станала възможна едва половин век след неговото откритие. През 1964 година френския лекар Жан Валнет публикувал своя научен труд „Aromathérapie”, в който определил ароматерапията като алтернативна медицина, която се основава на полезните свойства на есенциите и маслата, добити от растенията и подправките.

 

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *