"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Рейки - японски холистичен метод за лечение и зареждане с енергия

Автор: Свилен Ташев
Последно обновяване на информацията: 07.05.2012 г.


Човешкото тяло притежава неподозирани възможности. Част от тях можем да използваме за лечение, а дори и за самолечение. Не всеки владее тези способности, но те могат да бъдат много лесно активирани от опитен специалист. Един от методите за това е японският метод, наречен Рейки. Може би сте чували за този метод, но все пак нека ви разкажем малко по-подробно, какво представлява тази система за лечение и зареждане с енергия.

Японската дума „РЕЙКИ“ означава:
• Първо, унивeрсална жизнена енергия – космическа енергия на жизнената сила на Вселената. Именно Рейки обезпечава жизнеспособността на всички форми на живот на Земята.
• Второ, система за възстановяване чрез полагане на ръцете, посредством която посветеният (обучен и настроен от учител човек на всякаква възраст) концентрира в себе си и предава чрез себе си тази енергия.

Традицията за предаване на способността да бъдеш проводник на Рейки е възродил в края на 19 век в Япония д-р Микао Усуи. За Рейки се споменава в най-древните писмени източници от учениците на Буда. Съществува и схващане, че д-р Усуи създава изцяло нова система за лечение, което се подкрепя от някои от най-известните рейки-лечители като Лий Ранд (създател на Каруна рейки). Лий Ранд твърди, че никъде в будистките сутри не се споменава за Рейки.

Рейки като лечебна система спада към така наречените холистични лечебни методи. Тя не лекува само симптомите, а причинителите на болестите. Ако причините не са излекувани, а само симптомите се третират, то твърде възможно е болестта пак да се появи след време. Рейки работи върху причините за болестта. Така например много често едно обикновено главоболие като симптом може да е проява на проблем в стомаха. Когато рейки-лечителят постави ръцете си върху главата на пациента, енергията достига до проблемното място без да е необходимо лечителят да е наясно кое точно е то. Също така е възможно лечителят интуитивно да постави ръцете си върху източника на заболяването.


Много често обаче болестите или здравословните проблеми се появяват като един вид послания, в които е необходимо да се вслушаме. Често пъти те се явяват катализатор за дадена промяна, за която до този момент сме били като „коне с капаци”. В Холандия имах една пациентка, която беше успяла за много кратък период от време да си нарани на няколко места единия крак – счупен пръст и изкълчен глезен. След няколко сеанса установих, че зад тези проблеми може би се крие друга, по-голяма причина. Оказа се, че жената води много динамичен начин на живот и й предстоеше да вземе важни решения в живота си. Проблемите с крака й бяха необходими, за да се спре на едно място и да има възможност внимателно да обмисли в каква посока да поеме.

Рейки-лечението е цялостно, като се извършва на няколко нива – емоционално, ментално, физическо и духовно. Физическото проявление на болестта е крайният етап в развитието й. На енергийно ниво заболяването започва далеч по-рано и дълго преди физическите симптоми да се проявят. Заболяването на енергийно ниво се проявява като блокаж в енергийното тяло на човек – аурата или в някой от енергийните му центрове – чакрите. Такъв един блокаж е възможно да е свързан с емоционална травма, на която дълго време не й е обръщано внимание или е била потискана. С времето блокираната емоция (енергия) „избива” във въпросния проблем на физическо ниво.

За разлика от повечето енергийни лечителски практики, рейки не използва енергията на лечителя. Лечителят е просто канал, медиатор при осъществяванео на лечението. Рейки преминава и се канализира през лечителя. По този начин няма опасност за този, който извършва сеанса да се изтощи (дори напротив) или да поеме по някакъв начин от заболяването на реципиента. До голяма степен, умението на рейки учителя зависи от това до колко той е в състояние да канализира енергията. Лечителят има усещането, че не той извършва лечението, а лечението се извършва чрез него. Този аспект от лечението влияе и върху самата духовна трансформация на лечителя тъй като по изключително фин начин го провокира да отдръпне егото си по време на работа. От своя страна е важна и получаващият да бъде „отворен” към енергията и да позволи на лечението да се осъществи. Ако пациентът не е отворен за лечение – лечение няма да има.

Продължителността на рейки-сеанса варира от половин час до час и половина. Това обикновено зависи от нуждата на пациента и колко енергия ще му е необходима за лечението. Сеансът започва, като пациентът ляга по гръб, а практикуващият поставя ръцете си на точно определени места по тялото му (или на определено разстояние от него) и ги задържа там за няколко минути, без да извършва никаква манипулация върху тялото, като масаж, натиск, и т.н. Често срещано явление е, докато рейки протича през получаващия, това да е съпроводено с определени усещания у него като затопляне, гъделичкане, убождания.
Всякакви усещания (както и тяхната липса) са абсолютно нормални и естествени състояния като причина за тяхната поява е, че те съпровождат освобождаването на енергийни блокажи и изчиствания. Възможно е на повърхността да излязат силни емоции, които дълго време са били блокирани или потискани. Възможно е тяхното освобождаване да доведе до по-дълбоко осъзнаване на проблема и причините за заболяването.

Във всички случаи, Рейки помага на хората без значение възрастта или здравословните проблеми, като в никакъв случай не е задължително да сте болен, за да се възползвате от един рейки-сеанс. Чувството човек да се отпусне и да се зареди с енергия е прекрасно!

Ние с удоволствие ще ви помогнем за това. Ако имате запитвания или желаете да се запишете за рейки сеанс, свържете се със специалистите от нашия медицински център "Здравословен живот" или ни пишете на електронната поща.

Използавана литература:
Пенелопи Куест "Рейки за цял живот", изд. Аратрон, 2003, София;
Bg-reiki

Вижте също:

Бавен метаболизъм? Kак да го събудите от първата закуска...

Портал / Статии

Ще споделим няколко полезни съвети за бърз метаболизъм от Алче Неро Италия. Припомняме, че последните проучвания също разкриват, че не по-малко важно е кога да се храним, а не само какво и кога. Моментът на събуждане, сутрин, е решаващ за нашия метаболизъм. Как правим закуската е първият сигнал, който даваме на организма: ако я пренебрегнем или още по-лошо – пропуснем, това ще се отрази негативно на целия ни ден. Ако не ядем достатъчно за закуска,...

Няколко причини, защо да си създадем навика да пием вода през деня

Портал / Статии

1. За намаляване на теглото: Водата може да замени висококалоричните газирани напитки , соковете с много захар и консерванти , енергийните напитки, а в нея няма никакви калории... Но освен това, пиенето на повече вода потиска апетита и често, когато си мислим, че сме гладни, ние всъщност сме просто жадни. Опитайте да изпиете една чаша вода, когато почувствате лек глад и ще се уверите сами! 2. За повече енергичност : Дехидратацията намалява енергията...

Няколко от най-здравословните храни

Портал / Статии

Пълноценният , здравословен и стриктен хранителен режим е все по-необходим в забързаното ни ежедневие изпълнено със стрес и множеството враждебни фактори от околната среда ,които атакуват имунитета ни ежедневно. Когато се образоваме по темата и приложим усилия да въведем повече сурови и богати на витамини храни помагаме на себе си да се чувстваме по-енергични , по-здрави и сме в крак с тенденциите на храненето в целия свят. Ето няколко предложения...