Simptomi.bg»Статии»Алтернативна Медицина»Акупресура - същност и приложения

Акупресура - същност и приложения

Angel ValejoAngel Valejo
Новак
28
Акупресура - същност и приложения

Възможностите на конвенционалната медицина стават все по-големи, а интересът към алтернативите е все така стабилен, ако не и нарастващ.

Което едва ли е толкова странно - модерните, полусинтетични антибиотици, които са един вид емблема на съвременната западна медицина, още не са навършили и век, всички високо технологични и наистина впечатляващи постижения са още по-млади, а алтернативите - без изключение - имат зад гърба си хилядолетия история.

Това се отнася и за билкарството, и за народните лечения, и, разбира се, за основната алтернатива - източната медицина! Един най-известните и широко прилагани в западната цивилизация алтернативни методи на лечение определено е акупресурата - въпреки, че според Световната здравна организация няма сериозни доказателства, че тя наистина помага. Родина на акупресурата - напълно очаквано е древен Китай.

Азиатците и особено китайците са всепризнати класици в "алтернативната медицина" - с уточнението, че за тях това е традиционна медицина. Акупресурата взаимства принципите от друг древен метод за лечение - акупунктурата. И двете практики са разработени на базата на идеята, че човешкото тяло е опасано в мрежа от енергийни меридиани, по които циркулира жизнената енергия - "ци" (или "чи"; среща се и в двата варианта).

Според принципите на китайското разбиране за човешкото тяло, по тези меридиани се движат енергиите, които поддържат живота в организма. Върху всеки меридиан са обособени енергийни центрове (точки), като всяка енергийна точка поддържа и регулира функциите на определен орган - или на няколко органа. Пак според азиатските разбирания за живота, всяко болестно състояние е следствие от блокаж в пътя на ци - и тялото няма да оздравее, докато нормалното циркулиране на ци не бъде възстановено.

Един от начините е директно въздействие върху енергийните точки, разположени по човешкото тяло - при акупунктурата това въздействие се изразява в забиване на игли в определени точки, а при акупресурата върху енергийните точки се въздейства с натиск. Целта е нормалният път на ци да бъде възстановен и правилното й циркулиране да балансира всички процеси в организма.

Акупресура - същност и приложения

Със сигурност за съзнанието на западния човек тези учения изглеждат доста смели теории, и на акупресурата се гледа повече като на специфична физиотерапия. Въпреки това тя е добре приета и се прилага (успешно, според повечето твърдения) при проблеми като нисък тонус, проблеми със съня, упорити главоболия, запек, диария, повишена тревожност, депресии и хронична умора.

Акупресурата дава резултати и в лечението на проблеми от сексуален характер, а също и като терапия при различни зависимости - наркомания, алкохолизъм, злоупотреба с храна.

Преди да започне терапията, специалистът по акупресура трябва да се запознае с актуалното Ви здравословно състояние, минали и хронични заболявания и т.н. После следва пълен преглед и масаж на всички енергийни точки по тялото - при което експертът установява проблемните меридиани, точки и органи.

Предвид факта, че не се използват игли - както при акупунктурата - акупресурата може да бъде практикувана и у дома. Разбира се, определянето на точките за натиск изисква задълбочени познания, но все пак един тонизиращ масаж вповече няма как да навреди. За улеснение на домашната акупресура е добре да се запомнят следните няколко правила:

- натискът се осъществява с възглавничката на палеца;

- точките, в които трябва да се въздейства, се напипват като леки вдлъбнатинки;

- натискът трябва да се прилага енергично, с определен ритъм;

- върху всяка всяка енергийна точка се работи през интервали от по 3-4 секунди;

Ограничения във времетраенето на общата процедура няма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest