11 йога съвета за начинаещи | Изкуството да живееш България
Йога

11 йога съвета за начинаещи

Колко често си представяме човек застанал надолу с главата на фона на някоя живописна гледка, казвайки си: „Йога не е за мен“? Може и да преразгледаш това свое решение, след като се запознаеш отблизо с тези 11 уникални съвета за начинаещи. Това е лесен подход да започнеш своята йога практика и начин да се облагодетелстваш от ползите, които йога предлага. Запознай се с ценните съветите и преоткрий себе си, докато изпълняваш йога на фона на живописна гледка.

Йога съвети за начинаещи

  1. Йога за начинаещи
  2. Йога – нов аспект на живота
  3. Потърси професионална помощ, за да усвоиш йога
  4. Облечи се удобно!
  5. Бъди постоянен
  6. Остани лек!
  7. Разгрей преди да стъпиш на постелката
  8. С усмивка продължавай по пътя
  9. Преоткривай възможностите си – по малко всеки ден
  10. Всяка йога асана е уникална – също като теб
  11. Релаксирай, за да презаредиш​

1. Йога за начинаещи

Като начинаещи, често свеждаме йога до няколко трудни, засукани пози. Не си ли казваме обезпокоени понякога: „Аз дори не успявам да си докосна пръстите на краката, как да практикувам йога?“ Но йога не е до това дали можеш да си докоснеш пръстите на краката или да се разтегнеш на 98 градуса на североизток. Йога е естествен процес на обединяване със себе си – използвайки дишането, тялото и съзнанието си. А това е лесно и постижимо.

Няма значение, че не си г-н Разтегливост или г-жа Гъвкавост, или че се осмеляваш да пристъпиш към йога на 40 години, или тайно имаш „любовни дръжки“, които те стресират – просто премахни всички тези предразсъдъци преди да започнеш своята йога практика. Единственият, който те наблюдава, си самият ти, така че се отпусни. Това приключение, наречено йога, ще ти донесе много радост и релаксация.

2. Йога – нов аспект на живота

Най-добре е да започнеш изучаването на йога под ръководството на опитен учител по йога, който може да ти покаже правилния начин на изпълнение на всяка техника. Това ще ти помогне да усвоиш правилно йога асаните (позициите) и да избегнеш евентуални травми. Някои от идеите и техниките в йога могат да бъдат напълно нови за теб, затова е добре да държиш съзнанието си отворено, което ще ти помогне да разшириш своя светоглед и подсилиш йога изживяването си.

3.  Потърси професионална помощ, за да усвоиш йога

Ако имаш специфично здравословно състояние, уведоми своя Шри Шри йога инструктор преди започването на йога практиката. Това ще помогне на твоя инструктор да съобрази твоята йога практика така, че да избегне здравословни усложнения или травми.

4. Облечи се удобно!

Облечи се с удобни дрехи, когато отиваш на йога занятие или практикуваш вкъщи. Избягвай носенето на колани и масивни бижута, които биха могли да те възпрепятстват по време на твоята йога практика.

5. Бъди постоянен

Въпреки че е най-добре да практикуваш йога асани рано сутринта, всеки един момент от деня е подходящ, стига да си редовен в своята практика. Ако сутрините не са подходящи поради графика ти, не позволявай това да се превърне в извинение да се откажеш напълно!

6. Остани лек!

Препоръчително е да практикуваш йога на празен стомах или поне 2-3 часа след последното ти хранене. Също така се насърчава приемането на поне три или четири литра вода през деня, което ще ти помогне да изхвърлиш токсините, които се освобождават по време на твоята йога практика.

7. Разгрей преди да стъпиш на постелката

Сукшма йога или леки упражнения за загряване помагат на тялото да се отпусне и приготви за предстоящите йога асани. Ето няколко подходящи упражнения за разгряване:

> Масажирай главата, веждите, носа и бузите: Когато направим някаква грешка, ние инстинктивно се хващаме за главата. Това е сигнал, че циркулацията на кръвта в мозъка ни е затруднена и се нуждаем от масаж!
> Направи кръгове с врата и в двете посоки, за да се освободиш от всякаква скованост.
> Раздвижи рамене и ръце, за да се отърсиш от летаргията.

 

8. С усмивка продължавай по пътя

Нежната усмивка на лицето отпуска тялото и ума и помага да се насладиш още повече на йога асаните. Със спокоен ум, можеш да отидеш отвъд границите на тялото и да се разтегнеш повече от обикновено.

9. Преоткривай възможностите си – по малко всеки ден

Древният йогийски текст Йога Сутри на Патанджали, определя йога асаните като Sthira Sukham Asanam. Прави толкова, колкото ти е комфортно и след това разтегни още малко (за да подобриш гъвкавостта на тялото). Не забравяй да използваш дишането си като отправна точка – когато то е леко и продължително, мускулите започват да се отпускат, но, когато е рязко и неравномерно - това означава, че си се претоварил.

Преминаването малко по малко отвъд твоята комфортна зона, ще поддържа йога практиката ти интересна и ще прибави искра на предизвикателство в усвояване и напредване в практикуването на нови йога асани.

10. Всяка йога асана е уникална – също като теб

Където и да се намираш в усвояването на йога, бъди щастлив от това и недей да се сравняваш с останалите ученици в курса по йога. Запомни, че всяко тяло е уникално и различните хора са в различна степен на усъвършенстване. Някои могат да изпълняват дадени йога асани без усилия, докато други може да се нуждаят от малко повече време и практика, за да успеят. Така че не се чувствай под напрежение и не си давай зор. Твоята гъвкавост и умение в практикуването на йога позициите ще се подобряват с редовна практика.

Не се тревожи ако изпитваш дискомфорт в мускулите през първите дни на практиката. Ако болката обаче упорства, незабавно информирай своя инструктор. Предизвикателството тук е да бъдеш постоянен в своите йога занимания и да имаш търпение. Както във всяко друго начинание, ще е необходимо известно време на тялото ти да свикне с йога асаните.

11. Релаксирай, за да презаредиш

Когато завършиш своята йога практика, не прибързвай да ставаш и да се захващаш със списъка със задачи за деня. По-добре е да легнеш в йога Нидра за няколко минути, като по този начин тялото ще се успокои и усвои енергията, придобита по време на практиката. Йога Нидра е полезна за пълната релаксация на тялото и ума след йога.

Ще имаш възможността да изпиташ по-фините и дълбоки ползи от йога само ако си постоянен в своята практика. Йога обхваща йога асани, древна вечна философия, пранаяма (дихателни техники) и медитация, които те превеждат отвъд границите на тялото, предлагайки ти по-дълбоко духовно преживяване.

Твоето тяло е като фитил на свещ, а съзнанието ти е като сиянието, което я обгръща. Това е „Прана“ или жизнената енергия, която подхранва ума и поддържа тялото ни живо. „Пранаяма“ означава да работиш в сферата на „прана“.

Прана създава аура около тялото. Всеки проблем най-напред се генерира на фино ниво и след това се проявява физически. Болестта се проявява в твоята Прана много преди да се разболееш физически. Пранаяма пречиства цялата енергия около теб, увеличава аурата ти и заздравява духа. Тя носи яснота на ума и здраве на тялото.

Затова посвети част от ценното си време и бъди търпелив в своята йога практика, за да получиш резултати, които ще те направят по-гъвкав, здрав, спокоен, ефикасен и последователен. Бъди щастлив, практикувайки йога!

Начинаещите в йога могат да научат още:

 

Тази статия е базирана върху знанията на Камлеш Барвал, Шри Шри йога инструктор