Научи йога вкъщи – ръководство за начинаещи | Изкуството да живееш България
Йога

Научи йога вкъщи – ръководство за начинаещи

​Как практикуването на йога вкъщи помага ако си начинаещ

Редовното практикуване на йога вкъщи ти помага да останеш здрав, да си по-продуктивен, спокоен и щастлив през целия ден. Освен това няма да си единственият, който се радва на тези преимущества. Изпълнявайки йога заниманията си вкъщи, не само ще ти помогне да останеш щастлив, но твоето семейство ще има възможността да усети цялата позитивна енергия и радост наоколо. Още повече, че имаш възможността да изпълняваш йога асаните сред комфорта на своя дом, в най-удобното за теб време.

Щом като усвоиш правилно йога техниките с помощта на инструкторите по Шри Шри йога, и се почувстваш комфортно с тях, можеш да започнеш да практикуваш йога и самостоятелно. Представяме ти няколко съвета, които да следваш, подготвяйки се за забавни йога занимания вкъщи. Много скоро твоето семейство може да пожелае да усвои йога асаните и да се присъедини към теб!

9 съвета за твоята йога практика вкъщи

  • 1: Избери удобно за теб време

Обикновено се приема, че сутрешните йога занимания са най-благоприятни, тъй като поддържат високо енергийните нива на организма през целия ден. Въпреки това, дори и да не успееш сутринта, нека това не бъде извинение да пропуснеш йога практиката си. Избери си най-удобния за теб часови отрязък. Може да бъде късно сутринта, преди обяд или дори вечерта.  Йога е добър начин да освежиш ума и премахнеш стреса, натрупан през деня.

  • 2: Избери удобно място

Най-добре е да имаш малка, усамотена стаичка за ежедневните ти йога занимания вкъщи. След време, чрез твоята йога практика, ще създадеш позитивни вибрации в стаичката, осигурявайки си лечебна енергия, сила и комфорт за теб и другите в твоя дом. В случай, че нямаш възможност за отделна стаичка за йога, можеш да избереш тихо място вкъщи, което да е достатъчно голямо, за да побере твоята йога постелка, и където ще си сигурен, че няма да бъдеш притесняван по време на практиката си.

Всичко, за което трябва да се погрижиш, е твоето йога местенце да бъде чисто, добре проветрено и далеч от мебели и остри предмети.

  • 3: Практикувай йога на празен стомах

Йога позициите се изпълняват най-добре на празен и лек стомах. Можеш да практикуваш йога асаните и да медитираш около 2-3 часа след ядене.

  • 4: Избери си удобно облекло за йога

Облечи си широки, удобни дрехи за своята практика. Не би желал тясно, пристягащо те облекло, докато се разтягаш широко! Също така остави настрана масивните бижута, които носиш и избягвай тежкия грим.

  • 5: Загрей, преди да започнеш с интензивните йога позиции

Това е абсолютно наложително в случай, че не желаеш да разтегнеш някой мускул. Започни с разгряване на цялото тяло и направи няколко разтягания, за повече гъвкавост, преди да продължиш с по-интензивните йога асани.

  • 6: Това е собственото ти тяло, затова бъди внимателен

Уважавай тялото си и изпълнявай йога позициите внимателно и с усмивка! Изпълнявайки ги бързо или отивайки отвъд възможностите на тялото, няма да донесе по-бързи резултати. Това само ще направи практиката ти трудна и болезнена.

  • 7: Бъди последователен

Изключително важно е да си редовен в своите йога занимания – направи ги част от ежедневния си график (както споменахме по-горе, намери отрязък от време, в който удобно да вместиш йога) и така по-лесно ще ги превърнеш в навик. Кришна Верма, старши инструктор по Шри Шри йога, споделя: „ 20-минутната ежедневна йога практика е по-вероятно да донесе по-бързи и благоприятни резултати, отколкото нередовни двучасови занимания.“

  • 8: Направи йога щастливо време със семейството

Когато практикуваш йога самостоятелно, след известно време има вероятност да ти доскучае или просто да започне да те домързява. Опитай се да практикуваш с приятели или със семейството си и ще видиш разликата. Практикувайки йога вкъщи, може да се окаже чудесен начин да прекараш време със своето семейство. Научи повече за това как можеш да обогатиш своето време с близките си с помощта на йога.

  • 9: Включи разнообразие от техники в своята йога практика

Практикувай различни йога позиции и дихателни техники или, ако си ограничен във времето, можеш да си избереш серия от упражнения, които да изпълняваш ежедневно, а през почивните дни да се насладиш на цялостна йога практика! Постарай се накрая да завършиш с Йога Нидра.

Запомни, че йога практиката не включва единствено йога позициите. Домашните занимания по йога трябва да включват и техники като пранаяма (дихателни упражнения), медитация и Судашан Крия (при условие, че си преминал курс Програма за щастие при Изкуството да живееш).

Практикуването на йога помага да развием тялото и съзнанието си и има много здравословни ползи, но не е заместител на медицината. Важно е да научим и практикуваме йогийските пози под наблюдението на инструкторите от Изкуството да живееш. В случай на медицинско заболяване е необходимо позициите в йога да бъдат упражнявани след консултация с лекар и учител от Изкуството да живееш. Намери най-близкия и удобен за теб йога курс и център на Изкуството да живееш.​