Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хронично главоболие, запек, обложен език, лош дъх, нездрава кожа, често разболяване – всичко това се премахва с детокс, подчертават природолечители. Те обясняват, че често причина за повечето неразположения е именно завишеното ниво на токсини в организма.

Според тях идеалният вариант е да се направи цялостно пречистване на всички органи. Но все пак е необходима предварителна консултация с личния лекар. Някои от техниките за детокс може да се окажат рискови за бременни жени, за пациенти с диабет, имащи проблеми със стомаха или страдащи от бъбречни и чернодробни кризи.

Лидия Ковачева е известна с режима си за гладолечение. Тя е категорична, че това е най- ефективният метод за детокс на организма, защото единствено чрез него може да се постигне пречистване на клетъчно ниво. Ковачева твърди, че неправилният начин на живот и консумацията на продукти като месо, млечни продукти и бял хляб са причина за повечето болести.

В книгата си "Гладът – приятел и лекарство" тя пише: "Оказва се, че рисковите фактори, предизвикващи заболяванията и въздействащи фатално, са много, но това, което учените поставят на първо място, е установилият се начин на хранене в цивилизования свят.

Статистиката сочи, че страните с висок стандарт на живот, с увеличена консумация на месо, месни консерви, бял хляб, яйца, мляко и млечни продукти, масло, захар, сладкарски и захарни произведения, консерви, алкохол са увеличили броя на социалнозначимите болести като атеросклероза, диабет, хипертония, нервни и психични заболявания, болести на храносмилателната система, зъбния кариес, както и раковите заболявания. Нещо повече - броят им непрекъснато расте."

Режимът на Ковачева се състои в това за определен период да се ограничат всякакви продукти, освен плодове. Те може да се приемат до 800 грама на ден. Пият се и билкови чайове, но се избягва кафе или черен чай, както и всякакъв алкохол и цигари.

В "Гладът – приятел и лекарство" авторката обяснява, че когато се спре консумацията на храна, организмът започва са се "самоизхранва", като разгражда всякакви клетки и натрупвания, които не са му жизненонеобходими.

Ако режимът се следва по-дълго време – 20 дни, според Ковачева ще се изхвърлят не само токсини, но може да се унищожат наслагвания във вътрешните органи и дори тумори.

Специалисти обаче предупреждават, че гладолечението крие рискове за някои хора и трябва да се прави под лекарски контрол.

Най-рисков е периодът на захранване. Именно през него много от хората се отпускат и може да се стигне до сериозни кризи и дори хоспитализация. Правилото е захранването да се прави толкова дни, колкото е било гладуването. Най-опасно е, ако веднага след дни на глад започнат да се консумират месни и млечни продукти.

При захранване продуктите трябва да се добавят постепенно всеки ден – първите дни различни зеленчуци, едва след това зърнени и най-накрая бобови храни, млечни и месо.

Учителят по йога и създател на здравен център "Дар" Алексей Скворцов подчертава, че детокс е задължително да се осъществява всяка пролет, и препоръчва процедура по пречистване на черния дроб.

Прави се подготовка една седмица, през която не се консумират никакви животински продукти. Пие се топла вода с мед и се вземат топли вани. В деня преди процедура е добре да не се яде нищо. Самият детокс започва към 19 часа вечерта, като се вземат 150-300 мл зехтин и също толкова прясно изцеден сок от лимон.

След като се затоплят до телесна температура, се приемат три супени лъжици зехтин и след това три супени лъжици сок от лимон. На интервал от 15 минути се повтаря, докато се изпие цялото количество.

През цялото време е добре тялото да е в пълен покой, пациентът да лежи и да се загрява областта на черния дроб с грейка или бутилка с топла вода. До следващата сутрин се очаква организмът да изхвърли множество чернодробни камъчета. В първите часове след процедурата може да се приема единствено сок от цвекло и ябълка, а в първите дни не бива да се консумират храни от животински произход. 

Известният български лечител Петър Димков пък препоръчва като пречистваща диета в продължение на три дни да се консумират само плодове и три пъти на ден настъргани моркови с лимонов сок и мед. Сутрин и вечер се пие по чаша топла, но не гореща вода – може и с лимон.

Много важно е да се изберат обаче биоморкови или отглеждани без изкуствени торове, защото в противен случай пречистващият режим може да се превърне в "отровен".

От значение е също плодовете да са единствено пресни. Не бива да се консумират такива, които не са естествени за дадения сезон, както и плодове, транспортирани от другия край на света.

Добре е след тридневния режим да се направят ден-два захранване единствено с пресни зеленчуци и поне седмица да не се ядат месо и мляко.

Петър Димков препоръчва да се направи и пречистване на слузта в тялото с хрян, който има много силно и мощно действие, защото съдържа силни етерични масла и фитонциди, благодарение на които трайно се разреждат слузните отлагания в организма.

Рецептата на лечителя е: корен от хрян, 150 грама, се настъргва и смесва със сока от 2-3 лимона. Разбърква се добре до образуването на каша. Приема се по 1 чаена лъжичка от сместа на гладно 2 пъти на ден. Съхранява се в хладилник.

Известният природолечител д-р Атанас Михайлов препоръчва детоксикация със сокове. Режимът на д-р Михайлов предвижда сутрин на гладно да се изпива чаша вода с 1 с.л. английска сол. След това се приема единствено сок, който приготвяме от сутринта. В 2 литра вода се разрежда сокът от 2-3 изцедени лимона, 4-6 грейпфрута, 4-6 портокала. За хора, чувствителни към цитрусови плодове, може да се направи около 2 литра сок от ябълки, който да се разреди с вода. Не се приема друга храна, единствено при много силен пристъп на глад е позволена лъжичка мед или една ябълка, но не повече от един път на ден. Процедурата се повтаря три поредни дни, а на четвъртия се прави захранване.

Създателката на блога за здравословно хранене „Земя назаем“ Мария Обретенова-Мер предлага вариант за детокс за тези, които нямат силите или волята да изпълнят пълно гладолечение.

Методът е по-лесен за изпълнение, но и по-бавен. В продължение на няколко седмици до месец Мер препоръчва единствено суровоядство – позволени са сурови плодове, зеленчуци, ядки, студено пресовани масла. Забранени са всякакви животински продукти. Всеки ден се приемат и прясно изцедени сокове.

Сокът от цитруси е подходящ за прочистване на лимфата, разтваря шлаки, богат е на витамин С и антиоксиданти. Този от цвекло спомага за изчистването на черния дроб, жлъчката и далака, понижава артериалното налягане, спомага за образуването на червени кръвни телца. Сокът от зелени кисели ябълки прочиства черния дроб от камъни, а този от морков пречиства черния дроб и жлъчката и има благоприятен ефект върху очите, кожата и косата.

Гроздовия сок действа диуретично, има благоприятен ефект при запек, разрежда слузта в тялото, а този от зеле е идеален при пролетна умора и прочиства слузестата обвивка на стомаха и червата.

Много е важно обаче те да са прясно изцедени, защото при контакт с кислород, 20% от витамин А се окислява; при пряка слънчева светлина, по-висока температура на въздуха или термична обработка се губят до 50% от наличния в продуктите витамин С, а загубите на витамин В достигат до 30%. Витамин D също е нетраен, продуктите се лишават от 40% от него при термична обработка.

Какво не бива да се прави по време на детокс, четете в хартиеното издание на "168 часа".